Sunday, 12 January 2014

Anugerah Allah

Anak adalah anugerah ALLAH yang tiada ternilai... Dia ibarat sebuah tanaman dan kita ada lah sebagai petani... untuk mendapat tanaman yang baik kita perlukan tanah yang subur. Untuk menyuburkan tanah kita sebagai petani perlulah kuat dan sihat untuk menghasilkan tanaman yang bagus dan berkualiti. Jadi ibubapa ni kita perlu banyak bersabar sampailah keakhir hayat.

Orang cakap perangai anak mencerminkan diri ibu bapa.Senang cakap macam cermin laa... tgk anak mcm tgk kita jugak..so for sure kita tak nak orang pandang kita tak elokkan. Saya bercakap untuk diri saya juga dan untuk pembaca blog saya yg disayangi dan dicintai.. cewahhhhh

Saya copy paste dari blog MOON article kat bawah ni yang bole dijadikan panduan untuk kita mendidik anak syurga yang tlah dianugerahi Allah.




Just nak share, anak saya Muqri kalo terlepas angin kus kus dia akan cakap cepat upsss SORRY.... so volss bole tahu masa bila dia akan terlepas hihihi....

even anak buah saya Amni yg berusia 1tahun lebih pun da pandai ckp "aceh" bila kita bg barang kat dia.. hahahaha comelkan..

bukan nak puji melambung sangat ada jugak kadang tu terkasar bahasa terlajak kata  terlebih perangai dari Muqri tu tapi so far Alhamdulillah omputeh cakap under control lah...

apa2pun setiap perbuatan anak-anak ni perlu diberi balasan\....hargai mereka...xperlu pun barang2 mahal..kadang tu cukup je sebungkus tomyam ayam n sepinggan nasiputih berserta airmilo ais.. then cakaplaa sebab apa kita bagi tu... for sure dorang akan lebih teruja...

bab nak suruh tolong keje umah pun gitulaa,...ajar sekali n biarkan dorang buat sendiri lps tu, memanglaa xsedap mata memandang pada mulayer tapi let them try n explore....macam angkat pinggan bwk ke singki dari umur 5thn da bole ajar... start umur 9thn da bole suruh basuh pinggan n cawan sendiri....10thn da mula basuh kasut skola sendiri n lipat selimut...walau lelaki lg plak kalo pompuan kena disuruh....walau anak sorang mahupun sepuluh tetap kena dilatih....biar kita letih sekarang dari lelah dimasa depan....





No comments:

Post a comment