Wednesday, 25 December 2013

Happy Hohohoholidayyyyy

Hepi hohohoholiday..

Today Xmas day.... byk artikel mengatakan HARAM mengucapkan Selamat Hari Natal & Tahun Baru kerana ada dalam Hadith Nabi: " Barang Siapa yg Meniru,mengucapkan Selamat kpd agama lain bererti ia telah kafir & neraka jahanamlah tmpt mereka" (HR:Bukhari Muslim)...tapi trnampak pula artikel dari 
sumber http://www.e-fatwa.gov.my

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-78 yang bersidang pada 12 Jun 2007 telah membincangkan Hukum Orang Islam Mengucapkan Tahniah Dan Ucapan Selamat Bersempena Perayaan Agama Bukan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa:
  1. Apa jua amalan atau perlakuan orang Islam dalam hal-hal yang berkaitan dengan perayaan orang bukan Islam sekiranya melibatkan akidah atau iktikad seperti mengiktiraf agama bukan Islam atau menganggap semua agama adalah sama, maka ia ditegah oleh Islam.
     
  2. Walaubagaimanapun sekiranya amalan atau perlakuan tersebut hanya atas dasar kemasyarakatan atau hubungan sosial antara Islam dan bukan Islam untuk tujuan perpaduan, maka ia dibenarkan oleh Islam.
     
  3. Memberi ucapan tahniah dan selamat atau mengirimkan ucapan melalui kad atau alat-alat telekomunikasi seperti e-mail atau sistem pesanan ringkas (sms) dan sebagainya kepada orang bukan Islam sempena dengan perayaan agama mereka adalah harus, dengan syarat ucapan itu tidak mengiktiraf, memuji atau memuliakan agama bukan Islam serta tidak menggunakan sebarang simbol atau lambang keagamaan mereka dalam kiriman ucapan tersebut.

Even Khairy Jamaluddin ada menyatakan dlm FB page: :
"have faith in your own faith. If your belief is STRONG, no one can make you lose your religion"

Give the Gift of HEALTH with SHAKLEE
Combine a gift of health with another gift to match!
That way you’ll give someone you love a health boost that keeps on giving.

No comments:

Post a comment